Miten voit puolustautua passiivis-aggressiivisuudelta?

06.09.2023

Tiedätkö sen kalvavan tunteen, kun olet ihmisen seurassa, joka huokuu negatiivisuutta ja pessimismiä ja oikein tunnet miten hän vetää muiden ihmisten energioita mukaansa?

Yleensä pakettiin kuuluu myös uhmakkuutta ja sarkasmia. Sellaista piilovattuilua.

Tällaisessa seurassa voit helposti tuntea miten vain toisen kuunteleminen tai hänen kanssaan kommunikointi uuvuttaa sinua.

Jos ihmisen käytös tai kommunikointi on oikeasti aggressiivista, tunnistat sen helposti.

Passiivis-aggressiivista käytöstä et ehkä aina havaitse. Saatat tunnistaa ironiaa ja sarkasmia, mutta et välttämättä huomaa vihamielisyyttä niiden takana.

Herkkä empaatikko aistii kyllä nopeasti, millainen asenne ja tyyli ihmisellä on. Vastapuolen äärimmäisen pessimistinen ja toista mitätöivä asenne tuntuu ilkeänä energiana.

Näitä tyyppejä kohtaat kaikissa ihmissuhteissa - perheessäsi, työpaikalla, parisuhteissasi, ystäväpiireissä.

Sinäkin saatat olla passiivis-aggressiivinen joskus. On tilanteita, joissa tukahdutat vihan tunnettasi ja olet ärtynyt. Näiden tilanteiden aiheuttaman tunteen ymmärtäminen, auttaa sinua ymmärtämään passiiivis-aggressivisen henkilön käyttäytymisen taustoja.

Millaista passiivis-aggressiivisuus on?

Passiivis-aggressiivisen ihmisen käytös piilottaa vihan kommunikaationsa taakse. Hän vihjailee ja on ristiriitainen. Hänen sanansa hämmentävät ja satuttavat.

Passiivis-aggressiivinen vaikuttaa aluksi kiltiltä ja avoimelta, kunnes opit tuntemaan hänet paremmin.

Hän on myös ujo ja kritisoi voimakkaasti.

Hän halveksuu ja on ylpeä.

Hän syyttää vaikeuksista muita.

Hän paheksuu helposti mitä vain ja on usein ärtynyt.

Hän ei pidä sinun ehdotuksistasi tai siitä, että häntä neuvotaan.

Hän siirtää tekemiset myöhemmäksi. Hän aloittaa asioita, mutta jättää ne kesken.

Hän on vihamielinen ja uhmakas, mutta kuitenkin voimakkaasti riippuvainen toisista ihmisistä tunnetasolla. Ikään kuin hän sanoisi "Halveksun sinua, mutta tarvitsen sinua."

Sisällä on erittäin heikko itsetunto ja syvä epävarmuus. Hän on rakentanut itselleen kovan ja katkeran ulkokuoren.

Miten pysyt omassa voimassasi passiivis-aggressiivisen henkilön seurassa?

Passiivis-aggressiivisen käytöksen taustalla on lapsuudesta tai perimästä jääneitä traumoja ja tunnetaakkoja, jotka aiheuttavat huonon itsetunnon ja persoonallisuuden muutoksia.Tällainen ihminen ei kykene tunnistamaan omia tunteitaan ja tarpeitaan saati ilmaisemaan niitä ihmissuhteissa.Kukaan ei siis ole itse valinnut itselleen tällaista tunne-elämää ja asennetta.

Termi juontuukin toisesta maailmansodasta, kun sotapsykiatrit huomasivat sotilailla passiivista ja negatiivista vastarintaa käskyjen noudattamista kohtaan. Syy sotilaiden käytökseen oli posttraumaattinen stressi.

Jos vietät aikaa passiivis-aggressiivisten ihmisten kanssa, sinun on hyvä opetella puolustautumaan tuota energiaa vastaan. Esimerkiksi näin:

  1. Tunnista passiivis-aggresiivinen käytös. Se voi näyttäytyä erilaisena eri ihmisillä, joku soimaa ja syyttää itseään kaikesta, toinen tuntuu olevan kaikessa mukana mutta alkaa sitten pitää mykkäkoulua jälkeenpäin.

  2. Älä tartu syöttiin. Tällainen ihminen kokee saavansa valtaa sinuun, mitä enemmän hänen sanansa ja käytöksensä vaikuttaa sinuun. Parasta siis on että vältät heitä kokonaan tai olet välittämättä heidän käytöksestään.

  3. Huolehdi omista tunnetiloistasi ja rajoistasi. Kerro henkilölle, miltä hänen sanansa sinusta tuntuvat.

  4. Vältä provosoitumasta hänen sanoistaan tai käytöksestään. Jos tunnet triggeröityväsi, yritä pysyä rauhallisena tai älä ainakaan näytä hänelle suuttumustasi.

  5. Tartu asiaan ajoissa. Passiivis-aggressiivinen henkilö tahtoo välttää kaikkea suoraa kommunikaatiota, joten jos et ota asioita puheeksi heti, hän pääsee määräämään teidän välisen kommunikaation suunnan.

  6. Ilmaise asiasi selkeästi, suoraan ja mahdollisimman konkreettisesti.

  7. Käytä keventävää huumoria, jos se sinusta sopii tilanteeseen.

  8. Älä yritä muuttaa häntä. Et voi muuttaa ketään muuta kuin itseäsi, joten älä uhraa energiaasi siihen, että saisit hänen käytöksensä muuttumaan.

  9. Vaikka edessäsi seisoisi raamikas aikuinen, näe hänessä se pieni lapsi, jonka tarpeita ei ole aikanaan huomioitu.

  10. Pidä huoli, että sinulla on ihmissuhteita, joista saat hyvää energiaa ja tunnet vastavuoroisuutta.


Jos sinä tunnistit tästä tekstisä itsessäsi piirteitä passiivis-aggresiivisesta asenteesta ja käytöksesstä, suosittelen lämpimästi löytämään hyvän tunneterapeutin, jonka avulla voit tarkastella, mistä vihasi kumpuaa.